Urmărește-ne pe Facebook

Gospodărie minieră tradițională (sec. XIX), Roșia Montană, zona Cătălina

12.140 lei strânși din 19.640 lei actualizat la: 04.06.2020

  1. Descriere: Ansamblul gospodăriei, astăzi dispărut aproape în totalitate, este surprins într-o fotografie din jurul anului 1900 (Csiky Lajos, Verespatak és Környéke). Grație acestui prețios document istoric, au putut fi identificate în teren zidurile demisolului casei, anexei și zidului de sprijin (maur) care delimita o terasă pentru casă și anexă, la baza căreia pârâul Roșia (Foieș) antrena roțile hidraulice a două mori de minereu aurifer (șteampuri), parte a acestei gospodării.

Construcțiile (casă și anexă) erau edificate în sistem traditional tipic pentru zonă, cu demisol din piatră, etaj din lemn și acoperiș în patru ape din șindrilă.

Proprietatea nu mai este utilizată de foarte mult timp, motiv pentru care locul construcțiilor a fost luat progresiv de vegetația spontată. Proprietarul, urmaș al minerilor de la Roșia Montană, dorește să reactiveze această proprietate cu profil industrial istoric. Desigur, rostul unor instalații de măcinat minereul aurifer este astăzi redundant, însă o reactivare demonstrativă a acestora și-ar putea găsi locul într-un scenariu turistic. Restaurarea casei ar putea oferi spații de cazare, iar restul ansamblului, configurat în accord cu specificul său industrial istoric, ar putea reprezenta un obiectiv turistic local.

2. Campania 2020
În Campania 2020 sunt planificate lucrări de identificarea a ruinei demisolului casei și a zidului de sprijin în scopul refacerii zidăriilor. Într-o primă etapă, după consolidarea zidurilor demisolului, va fi reamplasat planșeul istoric, care va fi protejat provizoriu până la campaniile viitoare, când vom continu procesul de restaurare al casei. Anexa remontată în Campania precedent va fi finisată și pregătită pentru producerea obiectelor de feronerie necesare șantierelor AoC. Detalii aici – plan de activitate 2020.

3. Campania 2019
În parteneriat cu Asociația ARA a fost schițat un scenariu de abordare care să sublinieze și să continue amprenta istorică a locului. Astfel, în prima etapă, pe fundația fostei anexe am remontat un atelier de fierărie istoric donat Asociației ARA de familia Dracea din satul Beia, jud. Brașov. Atelierul este utilizat de voluntarii AoC pentru producerea elementelor tradiționale de fierărie (balamale, pivoți de porți, cuie etc) și prezintă în cursul verii vizitatorilor de la Roșia Montană demonstații de producere a elementelor tradiționale metalice. Detalii aici – raport de activitate 2019.

Galerie foto

Cum mă implic?