Urmărește-ne pe Facebook

Gospodărie minieră tradițională (sec. XIX), Roșia Montană, zona Cătălina

14.700 lei strânși din 21.800 lei actualizat la: 06.02.2021
  1. Campania 2021
  2. Descrierea clădirii
  3. Descrierea lucrărilor
  4. Campanii anterioare
  5. Galerie foto

1. Campania 2021
În Campania 2021 vor fi continuate lucrările de identificarea a ruinei demisolului casei și a zidului de sprijin în scopul refacerii zidăriilor. Într-o primă etapă, după consolidarea zidurilor demisolului, va fi reamplasat planșeul istoric, care va fi protejat provizoriu până la campaniile viitoare, când vom continua procesul de restaurare al casei. Detalii aici –plan de activitate 2021.

2. Descrierea ansamblului
Ansamblul gospodăriei, astăzi dispărut aproape în totalitate, este surprins într-o fotografie din jurul anului 1900 (Csiky Lajos, Verespatak és Környéke). Grație acestui prețios document istoric, au putut fi identificate în teren zidurile demisolului casei, anexei și zidului de sprijin (maur) care delimita o terasă pentru casă și anexă, la baza căreia pârâul Roșia (Foieș) antrena roțile hidraulice a două mori de minereu aurifer (șteampuri), parte a acestei gospodării.

Construcțiile (casă și anexă) erau edificate în sistem traditional tipic pentru zonă, cu demisol din piatră, etaj din lemn și acoperiș în patru ape din șindrilă.

Proprietatea nu mai este utilizată de foarte mult timp, motiv pentru care locul construcțiilor a fost luat progresiv de vegetația spontată. Proprietarul, urmaș al minerilor de la Roșia Montană, dorește să reactiveze această proprietate cu profil industrial istoric. Desigur, rostul unor instalații de măcinat minereul aurifer este astăzi redundant, însă o reactivare demonstrativă a acestora și-ar putea găsi locul într-un scenariu turistic. Restaurarea casei ar putea oferi spații de cazare, iar restul ansamblului, configurat în accord cu specificul său industrial istoric, ar putea reprezenta un obiectiv turistic local.

3. Descrierea lucrărilor

  • Starea de conservare

Sub povara zăpezii, construcția metalică improvizată din curtea Muzeului Mineritului din Roșia Montană care proteja Lapidarium-ul, s-a prăbușit. Zidul de terasare și structura metalică au cedat, punând în pericol piesele romane expuse aici.

  • Scopul și anvergura lucrărilor propuse prin Programul Adoptă o Casă

Obiectivul principal al intervenției vizează asigurarea protecției artefactelor litice față de factorii de mediu, prin realizarea unei acoperiri corespunzătoare a zonei Lapidarium-ului. Structura de protecție, realizată din elemente din lemn (grinzi și stâlpi), conectate cu piese metalice, va susține un acoperiș verde, așezat pe un planșeu de lemn. În acest spațiu va fi dezvoltat un scenariu de prezentare și interpretare a patrimoniului expus, prin prezentări grafice ale contextului în care aceste piese au fost descoperite, prezentarea exponatelor prin mijloace convenționale (etichete, descrieri) și digitale (QR-coduri).

  • Capitole de lucrări necesare necesare identificate în momentul includerii în Programul Adoptă o Casă
  lucrări observații
I. Proiect de intervenție  
II. Reparații, recuperare ziduri de sprijin, fundații – configurație teren  
1. Fundație zidărie seacă anexă
2. Fundație zidărie cu mortar de var casă
3. Zid de sprijin piatră seacă terasa casă-anexă
4. Identificare vetre de șteamp
III. Restituirea configurației istorice
1. Remontare anexă „industrială” tradițională Fierăria istorică
2. Rezidire demisol-fundații casă pe elemente conservate in situ
3. Reconstituire configurație arhitecturală tradițională – casă
4. Reconstituire instalație de măcinat
IV. Introducere funcțiuni
1. Atelier fierărie – anexă
2. Cazare – casă
3. Spațiu expozițional – șteamp/uri

 

  1. Campanii anterioare

▷ Campania 2020
În Campania 2020, atelierul de fierărie a fost utilizat de voluntarii AoC pentru producerea elementelor tradiționale de fierărie (balamale, cuie etc). Fierăria a fost finisată la interior și exterior cu pământ galben și au fost confecționate și montate tâmplăriile refăcute după elementele fragmentare conservate. Detalii aici – raport de activitate 2020.
▷ Campania 2019
În parteneriat cu proprietarul, a fost schițat un scenariu de abordare care să sublinieze și să continue amprenta istorică a locului. Astfel, în prima etapă, pe fundația fostei anexe am remontat un atelier de fierărie istoric donat Asociației ARA de familia Dracea din satul Beia, jud. Brașov. Atelierul este utilizat de voluntarii AoC pentru producerea elementelor tradiționale de fierărie (balamale, pivoți de porți, cuie etc) și prezintă în cursul verii vizitatorilor de la Roșia Montană demonstații de producere a elementelor tradiționale metalice. Detalii aici – raport de activitate 2019.

5. Galerie foto

Cum mă implic?