Despre program

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program derulat de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii și a fost inițiat în 2012 în parteneriat cu comunitatea locală interesată de protejarea patrimoniului și a drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.

Programul Adoptă o Casă la Roşia Montană contribuie la protejarea şi promovarea patrimoniului cultural spectaculos al sitului, cu o atenţie specială asupra patrimoniului construit şi creează condiţiile pentru mai buna sa protejare şi pentru transmiterea sa către generaţiile viitoare.

Îndeplinim această misiune prin colectarea de informaţii, organizarea de prezentări publice, realizarea de relevee şi proiecte, oferirea de consultanţă şi sfaturi, organizarea de sesiuni de pregătire şi formare pentru o mai bună înţelegere şi apreciere a rolului protejării patrimoniului cultural pentru societate.

Într-o primă etapă colectăm informaţii despre oportunităţi de finanţare şi de implicare voluntară şi introducem aceste informaţii într-o bază de date consultabilă on-line.

Organizăm, de asemenea, ateliere de conservare arhitecturală cu meşteri şi lucrători locali sau din afara comunităţii şi cu voluntari, care generează oportunităţi de conservare directă (hands-on) a clădirilor şi altor elemente ale patrimoniului cultural, şi contribuie la consolidarea legăturilor din cadrul comunităţii într-o manieră durabilă, luând exemplu de la practicile construirii tradiţionale, ne-dăunătoare mediului natural.

Pe termen lung, scopul nostru este să contribuim la schimbare prin forţa proiectelor de conservare susţinute de comunitatea locală şi realizate cu contribuţia publicului. Dorim să restaurăm clădiri istorice valoroase pe care să le redăm comunităţii, oferindu-le proprietarilor posibilitatea valorificării economice prin includerea într-un sistem turistic.

___________

Echipa

 

Cum mă implic?

Programul Adoptă o Casă se derulează prin implicarea voluntarilor care răspund apelurilor în fiecare an și investesc timp și energie în renovarea clădirilor valoroase din Roșia Montană. La rândul nostru, echipa de organizare, ne implicăm tot în regim de voluntariat. Evenimentele pe care le organizăm împreună (Zilele Patrimoniului, ateliere, contribuția la alte activități de promovare a patrimoniului Roșiei Montane etc.) prin contur din bunăvoința și cu contribuția celor care donează (materiale, scule, transport, bani) și a invitaților (artiști, colaboratori) care se implică pro-bono.

Nu este întodeauna ușor, dar din 2012 reușim să facem toate aceste lucruri împreună. Casele pe care intervenim aici reintră rând pe rând în utilizarea comunității sau în circuit turistic, iar în fiecare an mii de turiști trec pragul acestor spații. Este cu siguranță foarte puțin în comparație cu necesitățile acestui loc, ale patrimoniului său de excepție și ale acestei comunități, dar este puținul care îi poate mobiliza și pe alții să ni se alăture sau să inițieze la rândul lor proiecte similare.

Dacă te numeri printre ei, găsești mai jos mai multe modalități de implicare:

Înscrie-te ca voluntar

Dacă doreşti să te implici într-unul dintre proiectele noastre de conservare la Roşia Montană şi în împrejurimi, participă la programul de voluntariat, în folosul comunităţii locale şi pentru publicul larg. Consultă lista de proiecte active. În funcţie de abilităţile şi cunoştinţele cu care poţi contribui, te rugăm să ne trimiţi o scurtă scrisoare de motivaţie pe contact@adoptaocasa.ro

Pentru moment, în această etapă a programului Adoptă o Casă, nu putem deconta participanţilor cheltuielile pentru transport. Aşadar, înscrierea ca voluntar implică suportarea acestor cheltuieli de către participanţi, iar dacă nu puteți/doriți să campați la cort, vă putem face legătura cu familiile care asigură locuri pentru cazare. Masa este asigurată de organizatori.

Donează materiale şi servicii

Pentru a ne atinge scopul şi a duce la bun sfârşit aceste proiecte, avem nevoie de donaţii în materiale şi servicii. În devizele estimative de lucrări ale proiectelor deschise pentru finanţare sunt subliniate cantităţile de materiale şi serviciile necesare realizării proiectelor. Poţi alege să donezi oricare dintre poziţiile din estimări sau poţi urmări lista generală de mai jos.

Unelte şi scule necesare: roabe, schelă metalică demontabilă, moto-ferăstrău (drujbă), ferăstrău circular, maşini de şlefuit cu bandă sau cu vibraţii, ciocane de zidărie, baroase, burghie, dălţi
Materiale necesare: var pastă, nisip, pietriş, piatră pentru construcţii, grinzi de lemn şi scândură, şindrilă, materiale pentru instalaţii electrice, materiale pentru instalaţii sanitare
Servicii necesare: studii geo-tehnice, proiectare – instalaţii electrice şi sanitare, tâmplărie şi dulgherie, fierărie, transport de materiale
Dacă doreşti să donezi, te rugăm să ne laşi un mesaj pe contact@adoptaocasa.ro şi noi te vom contacta.

Sprijin financiar

Pentru a pune în aplicare şi a duce la bun sfârşit proiectele propuse în cadrul programului Adoptă o Casă trebuie să putem suporta costurile pentru materiale, servicii, manoperă curentă şi specializată. Poţi contribui donând bani pentru un proiect anume sau chiar pentru un capitol al unui proiect, urmărind fişele de sarcini incluse în descrierea proiectelor.

Participarea voluntarilor la şantierele de conservare şi restaurare va presupune costuri de funcţionare a taberelor. Dacă alegi să donezi pentru susţinerea activităţii de voluntariat, vom putea să atragem mai mulţi voluntari şi să încheiem astfel proiectele propuse.

Îţi mulţumim!

Pentru transferuri bancare: 
Nume: Asociaţia ARA [ Arhitectură. Restaurare. Arheologie] 
Cod de Înregistrare Fiscală (CIF):18876357
RO 37RNCB 0484 1592 1710 0001
Banca: BCR, sucursala Romană

În cazul în care donezi prin transfer bancar te rugăm să menţionezi la rubrica „detaliile plăţii” proiectul şi capitolul de lucrări către care doreşti să fie direcţionată donaţia.

Donează prin PayPal:




Cum mă implic?