Design&build pentru promovarea patrimoniului

0 lei strânși din 27.500 lei actualizat la: 25.04.2025

Design & Build este un tip de activitate prin care adresăm nevoia unor soluții noi pentru diverse situații apărute în sit, altele decât intervențiile clasice asupra clădirilor de patrimoniu care dau specificul programului nostru. Fie că e vorba despre extinderi sau refaceri ale unor corpuri de clădire dispărute, în limbaj contemporan (cum a fost cazul anexei casei minerești din Țarina), sau amenajarea amplă a protecției Lapidariumului din incinta fostei Întreprinderi miniere de stat, până la puncta de belvedere amplasate în puncta cheie ale sitului sau simple panouri informative – acestea implică participanții de la faza de idee, apoi cea de soluție tehnică și în final, realizarea practică a structurilor.

Scopul acestor intervenții este acela de a răspunde unei necesității de prea multe ori ignorate: nevoia de informații la îndemână, nevoia unei strucutrări a parcursului touristic, modelând și filtrând soluția de arhitectură / amenajare prin filtrul comunității locale, alături de care alegem amplasamente, soluții tehnice adaptate, prioritățile de intervenție.

▷  ▷  Campania 2025

În Campania 2025 ne propunem să continuăm activitățile începute în anii precedenți. Astfel, vor fi realizate trei intervenții de promovare și prezentare a patrimoniului panouri informative, mobilier urban – plan activitate 2025.

▷ Campania 2024
Soluțiile programate anterior debutului campaniei au fost reconfigurate. În urma consultării cu comunitatea, care organizează anual serii de evenimente cu public, a devenit necesară studierea modului de reconfigurare și reparare a unei foste zone agro-pastorale și industrial istorice. În zona Țarina, în care s-a desfășurat evenimentul Roșia Montană Umplugged, neutilizată de mai multe decenii, au fost întocmite scenarii de punere în valoare-valorificare și pentru infrastructura necesară festivalului. Au fost reparate cele două lacuri artificiale istorice – „tăuri”, a fost reparată fosta șură și au fost realizate propuneri conceptuale pentru infrastructura de festival. Au fost puse în operă de către organizatorii festivalului repararea celor două tăuri și șurii tradiționale, iar de către ARA a fost asigurată asistența tehnică pentru lucrările executate și au fost amplasate grupurile sanitare și scena pentru festival.

De asemenea, tot în parteneriat cu comunitatea locală, ARA a participat la realizarea Audio-Turului UNESCO, prin care au fost amplasate 25 de puncte de informare și prezentare (totemuri). Expertiza științifică a Asociației ARA și a membrilor ARA, dobândită prin documentarea și studierea constantă a sitului de la Roșia Montană de mai bine de 20 ani, a fost oferită pentru realizarea proiectului – amplasarea totemurilor în punctele cheie ale sitului și configurarea conținutului acestora – raport activitate 2024.

▷  Campania 2023
Soluțiile programate anterior debutului campaniei au fost reconfigurate. La cererea Muzeului Mineritului din Roșia Montană, pentru care am realizat în anii precedenți Lapidarium-ul, am realizat proiectare suporților și grafica a 15 panouri explicative pentru incinta fostei Întreprinderi miniere și a exponatelor exterioare.

În urma consultării cu comunitatea, care organizează anual serii de evenimente cu public, a devenit necesară proiectarea și execuția unei infrastructuri corespunzătoare pentru aceste evenimente. Astfel, pentru acest obiectiv au fost realizate două grupuri sanitare și scena pentru evenimente muzicale.

Zona în care s-a desfășurat evenimentul, Tăul Brazi, a fost deasemenea mobilată cu două elemente de infrastructură și promovare a patrimoniului tehnic local. A fost realizată o „ramă” de dimensiuni mari, care să încadreze și să sublinieze elementul de patrimoniu tehnic industrial – lacul artificial Tăul Brazi. De asemenea, un leagăn de mai mari dimensiuni din lemn a fost configurat și poziționat astfel încât topografia și elementul de patrimoniu industrial să fie cât mai vizibile în momentul utilizării leagănului – raport activitate 2023

 

▷  Campania 2022
În Campania 2022 au fost realizate 4 soluții de promovare a patrimoniului în acord cu rezultatele consultării comunității. Din cele patru soluții de intervenție în spațiul public și de însoțire a obiectivelor de patrimoniu și natural din Roșia Montană au fost puse în operă 3 capitole, afișaje de prezentare a locurilor în care au fost turnate scene principale din filmele realizate la Roșia Montană în anii 70, un punct de belvedere și prezentare a patrimoniului în Masivul Văidoaie și un spațiu-chioșc de prezentare, amplasat în Piața Veche – raport activitate 2022. Cea de-a patra soluție, împreună cu alte 3 intervenții sunt propuse pentru a fi realizate în campania 2023.

▷  Campania 2020-21 Cea mai amplă intervenție de acest tip derulată prin programul Adoptă o Casă este, cu siguranță, refacerea amenajării și construcției de protecție a Lapidarium-ului Muzeului Mineritului din Roșia Montană. Proiectul a fost deopotrivă o urgență majoră (amenajarea anterioară, improprie, se prăbușise peste colecția de exponate litice romane), dar și un prilej foarte bun de a imagina și realiza o soluție pe măsura acestor exponate, cu implicarea membrilor comunității care au contribuit inclusiv financiar, încă de la debutul intervenției. Proiectul s-a finalizat și inaugurat în iarna lui 2022, când a fost lansat și ghidul tematic dedicat Lapidarium-ului.
Mai multe detalii despre intervenție: aici.

Cum mă implic?