Asociația ARA primește premiul Costa Carras European Citizens Award!

 

🏆  🏅 🏆 Dragi prieteni, am primit cu mare bucurie o veste care ne dă speranță și ne onorează: Asociația ARA, organizatoarea programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, primește premiul „Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage 2023” pentru ”activitatea sa de pionierat în mobilizarea cetățenilor pentru promovarea și protejarea patrimoniului de la Roșia Montană din România”! 

🏆  Premiul a fost instituit anul acesta de EUROPA NOSTRA și ELLINIKI ETAIRIA în memoria lui Costa Carras, o figură emblematică în domeniul protecției mediului și a patrimoniului cultural la nivel internațional. Este prima ediție a acestui premiu și iată, el ajunge la Roșia Montană – un sit pe care Costa Carras l-a apreciat și pentru a cărei protejare a militat, iar pentru noi este un mare privilegiu să putem împărtăși această bucurie cu toți cei care au contribuit, în toți acești ani, la un efort comun, care reunește deopotrivă localnici, voluntari, specialiști și recent, autorități – meritul este așadar unul comun, iar noi suntem doar o parte din acest efort! VĂ MULȚUMIM TUTUROR! 

Premiul va fi înmânat în prezența Președintei Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, pe 26 aprilie, la Delphi, Grecia. Mai multe detalii, în comunicatul de presă de azi al Federației EUROPA NOSTRA: https://bit.ly/ENCostaCarrasAWARD 

Suma care însoțește premiul, 10.000 euro, va asigura finalizarea lucrărilor la una dintre intervențiile noastre din Roșia Montană, demarată vara trecută, anume „capolna” Bisericii Romano-Catolice Sf. Ladislau, o mică bijuterie de care se leagă multe dintre amintirile comunității locale și care astfel va putea fi restaurată și astfel să poată fi, cât mai curând, integrată în circuitele de activități din cadrul sitului. 

❤ Mulțumim, Europa Nostra, Elliniki Etairia, juriului prezidat de Guy Clausse, vicepreședinte executiv al Europa Nostra (Luxemburg), care a fost format din experți independenți în domeniile culturii, patrimoniului și comunicării din diferite țări europene, și anume Fani Mallouchou-Tufano, profesor – Conservarea, restaurarea și managementul monumentelor și siturilor arhitecturale, la Universitatea Tehnică din Creta (Grecia), Paolo Vitti, profesor asociat, Școala de Arhitectură, Universitatea Notre Dame (Italia), Simone Mizzi, membru al Consiliului Europa Nostra (Malta), și Bruno Rossignol, șef al Programului pentru climă și patrimoniu și responsabil pentru comunicare – Institutul Băncii Europene de Investiții (Franța).

Le mulțumim fiecăruia în parte și felicităm totodată toate celelalte organizații europene nominalizate!

_____

 

Costa Carras (1938-2022) a fost un vizionar apărător al patrimoniului, un istoric și un profesionist eminent, un umanist și un idealist. A devenit vicepreședinte al Europa Nostra în 1976 iar sub îndrumarea sa, Europa Nostra a construit o mișcare cu adevărat paneuropeană a patrimoniului, bazată pe drepturile fundamentale ale omului și pe valorile europene comune. Poate că moștenirea sa cea mai durabilă este ELLINIKI ETAIRIA, pe care a fondat-o împreună cu soția sa, Lydia Carras, în 1972. Mai multe detalii aici.
Foto: Costa Carras, în vizită la Roșia Montană, în casa parohială unitariană, parte a programului Adoptă o Casă, 2014.

Europa Nostra este federația paneuropeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă care acoperă peste 40 de țări. Fontată în 1963, este recunoscută ca fiind cea mai mare și cea mai reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa. Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și peisajelor europene aflate în pericol, în special prin intermediul programului „7 Most Endangered„. Ea celebrează excelența prin intermediul Premiilor europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra

 

 

Cum mă implic?