#podcast 2021 / ep. 4: Narcisa și Petrea, șindrilari

Anul acesta, Petrea s-a întors la Roșia Montană la Zilele Patrimoniului, de data aceasta însoțit și de soția sa, Narcisa. O femeie prietenoasă și caldă, cu un zâmbet larg pe chip, se uită de pe margini la felul în care lucrează și explică soțul ei procesul tradițional al fabricării șindrilei. Această meserie necesită o cunoaștere și o înțelegere aparte a lemnului care poate fi așezat pe casă. Petrea ne explică în ce mod se alege lemnul, fiindcă nu orice material poate ține loc de acoperiș. Invită privitorii să ia parte la acest proces. Mai timizi sau mai curajoși, dar toți vizibil emoționați, câțiva voluntari se anunță și reușesc să scoata miezul din plăcile de lemn de brad aduse de șindrilar, pentru a face șanțul subțire și calculat al șindrilei.

Băieți și fete deopotrivă s-au așezat pe scaunul de mezdrit și nu mică ne-a fost tuturor surpriza să aflăm că și femeile pot face șindrilă, la fel ca bărbații, fiindca Narcisa lucrează cot la cot cu soțul ei. Ne povestește cum s-a apucat de această meserie ușor neobișnuită pentru femei și cum a fost privită de comunitate.

Petrea și Narcisa nu fac doar o meserie minunată, un meșteșug delicat și solicitant. De ani buni deja, prin parteneriatul și prietenia pe care au legat-o cu organizatorii Adoptă o casă, ei și-au asumat o misiune la fel de frumoasă: aceea de fi mereu la o întrebare distanță de cei care vor să afle despre șindrilă. Participă cu entuziasm deja de 10 ani în Roșia Montană la ateliere demonstrative și susțin și această componentă deosebit de importantă a muncii de recuperare a patrimoniului: cea educativă, didactică adresată participanților veniți din domenii profesionale asociate restaurării, și de popularizare către publicul larg, curios, dornic să afle și să încerce. Și, trebuie să spunem, această componentă este esențială atunci când vorbim de practici, tehnici, meșteșuguri care sunt în pericol de a pierde lupta cu materialele noi, ieftine și la îndemână.

Așa se explică poate faptul că deși Șindrila e pe cale de dispariție, interesul pentru acest meșteșug este din ce în ce mai mare. Dacă nu credeți, haideți la Rosia Montană, unde cu ajutorul programului Adoptă O Casă puteți să-i cunoașteți pe ultimii meșteri locali și, deopotrivă, să luați parte la acest proces excepțional de salvare și conservare a patrimoniului material și imaterial, parte a identității noastre.

 

www.adoptaocasa.ro

Podcast realizat de Hildegard Ignătescu.

Mulțumim, AFCN, petru sprijin! 🙂

Cum mă implic?