Informația despre patrimoniu, adaptată, puțin câte puțin, pentru toate categoriile de public
🤔 Cât de accesibil este patrimoniul, în general? Dar informația despre acest patrimoniu? Din păcate prea puțin și de cele mai multe ori lipsa accesibilizării este o mare provocare pentru cei care au nevoie de ea – zi de zi.
Patrimoniul Roșiei Montane nu face nici el excepție – clădirile de patrimoniu în general nu prea sunt adaptate utilizării persoanelor cu diferite vulnerabilități. De aceea, atunci când ne punem problema prezentării și interpretării patrimoniului, încercăm să umplem un pic acest gol, pentru început pe partea de adaptare a informațiilor disponibile. Pentru persoanele cu dizabilități intelectuale am publicat în urmă cu 2 ani broșuri în limbaj ușor de înțeles, pregătite și testate alături de specialiști în domeniu (mulțumim, Ruxandra Mateescu / Supereroi printre noi) iar împreună cu colegii de la Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, în cadrul Turului audio al sitului UNESCO, a fost dezvoltată o secțiune de conținut scris și vizual prezentată într-un limbaj simplu, clar și ușor de citit (din nou, cu sprijinul Ruxandrei).
***
Revenim acum cu o primă încercare de a oferi câteva informații în plus celor cu deficiențe de vedere, care pot, în cadrul aceluiași Turului Audio al Sitului UNESCO, să asculte informațiile disponibile despre obiective din sat și, începând cu zilele următoare, să-și facă o idee despre volumetria clădirii, mai mult decât din informațiile audio.
Astfel: Biserica romano-catolică, Biserica Unitariană, Biserica Reformată, fosta maternitate, fosta primărie, casina, căminul cultural, Casa Petri – fostă bancă și casa parohială reformată primesc câte o astfel de plăcuță tactilă în basorelief pe totemurile deja instalate pentru turul audio!
Este o primă încercare, un test, pe care ne dorim să îl îmbunătățim și adaptăm apoi pentru cât mai multe obiective din Roșia Montană. Sperăm să fie de folos!
🍀 Mulțumim, Răzvan Bucurescu, voluntar inimos al programului Adoptă o Casă, pentru tot ajutorul pro-bono dat la adaptarea și printarea 3D a plăcuțelor tactile! 🍀
***
Aceste plăcuțe au fost printate pornind de la releveele realizate de Asociația ARA prin programul Adoptă o Casă în ultimii ani (mulțumim voluntarilor implicați!) și, în calitate de parteneri în proiectul „Roșia Montană Interpretată” (derulat cu co-finanțarea AFCN) implementat de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, ne bucurăm ca ele vor fi atașate primelor 9 totemuri din sat care poartă deja QR-coduri către ghidul audio al sitului UNESCO.
Mai multe detalii despre Turul Audio al Sitului UNESCO găsiți AICI.
***
🥳 Iar dacă tot vorbim despre patrimoniul accesibil tuturor, prin același proiect amintit mai sus, au fost realizate broșuri și povești anume croite pentru înțelesul și interesul celor mici (mulțumim, Iulia Iordan!), activități atractive, provocări condimentate cu premii și voie bună – găsiți materialele la magazinul din sat, Casa Petri Roșia Montană, pivnița Casei Parohiale Unitariene și la Biserica Reformată – iar traseul google maps este disponibil, bineînțeles, pe linkul turului audio.

Biserica Reformată – găzduiește în caestă perioada Expoziția Ordinul Cătilor Colorate, semnată de artistul Ion Barbu. Vă invităm să îi treceți pragul!
***
Vă așteptăm la Roșia Montană!
Vizitați, ascultați, rămâneți câteva zile pentru a vă face o imagine cât mai amplă, apelați la un ghid local să vă poarte pe cărări și uliți sau luați-vă cât timp aveți nevoie pentru a descoperi fiecare obiectiv de interes.
Merită!