Ghid Lapidarium – Muzeul Mineritului din Roșia Montană

Publicat în 2022 și pregătit în anul anterior ca parte a activităților Școlii de vară ARA de la Roșia Montană, Ghidul prezintă exponatele litice din Lapidarium-ul Muzeului din Roșia Montană în relație cu locul descoperirii acestora în cadrul sitului antic Alburnus Maior sau în relație cu Centrul istoric Roșia Montană, locul reutilizării unei părți a acestora.

Cea mai mare parte a monumentelor litice expuse în Lapidarium au fost descoperite în poziție originară, în  diferite puncte ale sitului antic, în cadrul unor necropole și zone sacre ale așezării antice Alburnus Maior.

O altă parte a fost extrasă din locurile în care au fost reutilizate, ca pietre de mormânt, pietre de răscruce, trepte, elemente de prag, lintouri sau chiar expuse ca însemne ale unui trecut multimilenar în fațadele unor construcții. Procedeul reutilizării acestor martori ai trecutului este încă vizibil prin câteva spolia răspândite în cadrul sitului de la Roșia Montană: o coloană în zona Gura Minei, un fragment de stelă funerară la Școala din fosta incintă a Întreprinderii miniere, două blocuri de prag din marmură la două construcții din Centrul istoric (nr. 391, 409), un fragment de capac de sarcofag la casa nr. 391, două blocuri de marmură în fața porții fostei Școli Germane sau o cornișă de marmură în Cimitirul Unitarian.

Un fond nu mai puțin restrâns al monumentelor litice descoperite în situl Alburnus Maior de-a lungul timpului se află în localitățile și muzeele zonale (Abrud, Brad, Turda, Alba Iulia), altele în patrimoniul mai multor muzee din țară (București, Cluj-Napoca), iar altele s-au pierdut (o parte din colecția de pietre romane aflate în curtea Casei Gritta).

Acest inventar foarte bogat de informații epigrafice scrise pe piatră, la care se adaugă excepționalele informații conținute pe celebrele tăblice cerate de la Alburnus Maior, care au adus celebritatea centrului minier antic încă din secolul al XVIII-lea, este doar o mică parte a bogatului patrimoniului antic de la Roșia Montană. Cercetările arheologice subterane și de suprafață din campaniile 2000-2007 au condus la descoperirea unor importante vestigii arheologice subterane și de suprafață și a unei colecții impresionante de artefacte antice, între care piesele litice, în număr de 168, ocupă un loc important.

Toate aceste elemente, mărturii ale activității miniere romane – vestigii și artefacte – au constituit fundamentul includerii recente a Peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Din păcate atât sistemul de galerii subterane, cu excepția micului tronson vizitabil din incinta Întreprinderii miniere, cât și artefactele colectate prin recentele cercetări arheologice nu sunt în prezent expuse publicului.

În speranța că Muzeul Mineritului din Roșia Montană va găzdui într-un viitor nu foarte îndepărtat tot patrimoniul mobil al sitului, deschidem această „interfață” pentru explorarea sitului arheologic, atât cât este astăzi vizibil la suprafață, precum și a așezării miniere istorice, în cadrul căreia au fost integrate aceste mărturii tăiate în piatră ale trecutului roman.

______________________

 

Ghidul poate fi comandat la adresa contact@adoptaocasa.ro
Preț 50 lei + taxe curier
Fondurile obținute din vânzarea albumului vor fi redirecționate către activitățile de conservare a patrimoniului derulate de Asociația ARA prin programul Adoptă o Casă la Roșia Montană.

© a|r|a 2022 / Editura ARA – „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”
Editor: Virgil Apostol, Claudia Apostol
Grafică şi tehnoredactare, copertă, logo: Loredana Bulgaru
Fotografii catalog: Vivian Dumitraș, Andrei Costin

76 pagini
alb-negru, color
22×22 cm, copertă cartonată
ediție Română (disponibil și în ediția în limba Engleză)
ISBN 978-606-94955-2-0

______________________

 

Material realizat în cadrul Școlii de Vară ARA – Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană – campania 2021.

Publicație apărută în 2022 cu sprijinul Ordinul Arhitectilor din Romania, prin Timbrul Arhitecturii și Prince’s Foundation.

 

Cum mă implic?