Urmărește-ne pe Facebook

Podcast

2020 a fost un an atipic, care ne-a rezervat multe bătăi de cap, dar și multe surprize plăcute. Printre aceste surprize se numără și colaborarea cu Hildegard Ignătescu, om de radio și iubitoare de patrimoniu și de Roșia Montană 🙂

Cu mari emoții, lansăm podcast-ul pe care Hildegard îl meșterește și prin care și-a propus să spună povestea proiectului nostru în alt fel: prin detalii mai puțin cunoscute din culisele organizării Adoptă o Casă, prin portrete ale celor implicați, prin povești care creionează atmosfera în care noi ne derulăm activitatea. Puteți asculta deocamdată primele două episoade, pe care le găsiți mai jos.

EPISODUL 2 – FIERĂRIA
Cosmin Furdui vine din Câmpeni și aprinde focul în vatra bătrânei fierării din Roșia Montană. Hildegard își ia rapid carnetul de notițe și reportofonul și o ia pe deal în sus, să nu cumva să piardă nici măcar o bătaie de ciocan, nicio respirație a foalelor vechi de zeci de ani. Îl ia la întrebări pe Cosmin, pe îndelete, în timp ce el bate fierul înroșit pe nicovală.
Nicovala asta, cu tot cu fierăria care a găzduit-o, a călătorit câteva sute de kilometri, din Brașov până aici, în Roșia Montană. Zeci de ani a aparținut lui Nenea Ironim, din satul Beia, de lângă Rupea. După dispariția sa, în 2017, nicovala a tăcut. Doi ani mai târziu, fierăria a fost readusă la viață tocmai în Roșia Montană de către voluntarii Adoptă o Casă și de doi compagnoni fierari, francezi, calfe călătoare, sosiți la Roșia Montană via Țibănești.
Azi, pe nicovala noastră, Cosmin meșterește… un trandafir 🙂
🎧 Aventura fierăriei călătoare o puteți descoperi pe larg în cel de-al doilea episod al podcast-ului:

________________

EPISODUL 3 – VOLUNTARII

Sute de voluntari s-au alăturat programului Adoptă o Casă în cei 9 ani de când funcționăm în această formulă bazată pe energia și inițiativa unor oameni cărora nu li se pare prea mult să rupă câte 2 săptămâni din programul lor de vară pentru a reface, puțin câte puțin, patrimoniul valoros al Roșiei Montane. 

Din cauza contextului special, Campania 2020 nu a fost însă despre numere, ci despre nume, efort, motivație, energie, anduranță. Tocmai de aceea, ținem să îi numim pe fiecare în parte pe cei care au decis în acest an să rămână (unii chiar 6 săptămâni!) alături de noi: 

Ioana, Tudor, Patrik, Andrei, Cristi, Teofana, Bianca, Antonia, Raluca, Dragoș, Bogdan, Răzvan, Alexandra, Lucian, Bristena, Ligia, Rareș, Andi, Daniel, Mara, Maria, Cristina, Andrei, Adi, Mara, Bogdan, Laura, Ioana, Oana, Ioana. 

VĂ MULȚUMIM! 

Câțiva dintre ei au primit cu bucurie invitația lansată de Hildegard Ignătescu de a vorbi un pic despre experiența lor la Roșia Montană – unii veniți pentru prima oară, alții cu ani buni la activ alături de echipa noastră. Și pentru noi a fost o surpriză imensă să îi ascultăm vorbind despre experiența lor aici, și multe lucruri, mărturisiri, ne-au bucurat enorm și ne mobilizează pe mai departe. 

Vă invităm, așadar, să vedeți ce îi motivează și de ce vin și revin la Roșia Montană, să intrați un pic în atmosfera unei zile cât de cât tipice de lucru (dat fiind contextul special din acest an): 

 

________________

Podcastul este realizat cu sprijinul AFCN.

Cum mă implic?