Urmărește-ne pe Facebook

Podcast

2020 a fost un an atipic, care ne-a rezervat multe bătăi de cap, dar și multe surprize plăcute. Printre aceste surprize se numără și colaborarea cu Hildegard Ignătescu, om de radio și iubitoare de patrimoniu și de Roșia Montană 🙂

🎧  Cu mari emoții, lansăm podcast-ul pe care Hildegard îl meșterește și prin care și-a propus să spună povestea proiectului nostru în alt fel: prin detalii mai puțin cunoscute din culisele organizării Adoptă o Casă, prin portrete ale celor implicați, prin povești care creionează atmosfera în care noi ne derulăm activitatea. Puteți asculta cele 5 episoade, pe care le găsiți mai jos.

________________

EPISODUL 2 – FIERĂRIA
Cosmin Furdui vine din Câmpeni și aprinde focul în vatra bătrânei fierării din Roșia Montană. Hildegard își ia rapid carnetul de notițe și reportofonul și o ia pe deal în sus, să nu cumva să piardă nici măcar o bătaie de ciocan, nicio respirație a foalelor vechi de zeci de ani. Îl ia la întrebări pe Cosmin, pe îndelete, în timp ce el bate fierul înroșit pe nicovală.
Nicovala asta, cu tot cu fierăria care a găzduit-o, a călătorit câteva sute de kilometri, din Brașov până aici, în Roșia Montană. Zeci de ani a aparținut lui Nenea Ironim, din satul Beia, de lângă Rupea. După dispariția sa, în 2017, nicovala a tăcut. Doi ani mai târziu, fierăria a fost readusă la viață tocmai în Roșia Montană de către voluntarii Adoptă o Casă și de doi compagnoni fierari, francezi, calfe călătoare, sosiți la Roșia Montană via Țibănești.

Azi, pe nicovala noastră, Cosmin meșterește… un trandafir 🙂
🎧 Aventura fierăriei călătoare o puteți descoperi pe larg în cel de-al doilea episod al podcast-ului:

________________

EPISODUL 3 – VOLUNTARII

Sute de voluntari s-au alăturat programului Adoptă o Casă în cei 9 ani de când funcționăm în această formulă bazată pe energia și inițiativa unor oameni cărora nu li se pare prea mult să rupă câte 2 săptămâni din programul lor de vară pentru a reface, puțin câte puțin, patrimoniul valoros al Roșiei Montane. 

Din cauza contextului special, Campania 2020 nu a fost însă despre numere, ci despre nume, efort, motivație, energie, anduranță. Tocmai de aceea, ținem să îi numim pe fiecare în parte pe cei care au decis în acest an să rămână (unii chiar 6 săptămâni!) alături de noi: 

Ioana, Tudor, Patrik, Andrei, Cristi, Teofana, Bianca, Antonia, Raluca, Dragoș, Bogdan, Răzvan, Alexandra, Lucian, Bristena, Ligia, Rareș, Andi, Daniel, Mara, Maria, Cristina, Andrei, Adi, Mara, Bogdan, Laura, Ioana, Oana, Ioana. 

VĂ MULȚUMIM! 

Câțiva dintre ei au primit cu bucurie invitația lansată de Hildegard Ignătescu de a vorbi un pic despre experiența lor la Roșia Montană – unii veniți pentru prima oară, alții cu ani buni la activ alături de echipa noastră. Și pentru noi a fost o surpriză imensă să îi ascultăm vorbind despre experiența lor aici, și multe lucruri, mărturisiri, ne-au bucurat enorm și ne mobilizează pe mai departe. 

🎧  Vă invităm, așadar, să vedeți ce îi motivează și de ce vin și revin la Roșia Montană, să intrați un pic în atmosfera unei zile cât de cât tipice de lucru (dat fiind contextul special din acest an): 

________________

EPISODUL 4 – ȘINDRILARII

Șindrila nu se face nici ușor, nici repede. Am înțeles asta în cei 10 ani de când colaborăm cu meșterii șindrilari din Albac. Am avut un noroc grozav, pentru că sunt ultimii care mai fac șindrilă pe model istoric pe Valea Arieșului. Îi recomandăm cu căldură tuturor celor care restaurează clădiri istorice în zonă pentru că sunt harnici, sunt responsabili și mai sunt și foarte generoși: ne-au împărtășit cu dărnicie tainele meșteșugului lor și revin an de an la Roșia Montană pentru a le povesti și arăta și voluntarilor noștri cum stă treaba cu șindrila.

🎧  Ne-am dorit să aflați și voi, așa că episodul 4 al podcast-ului nostru le este dedicat. Petre Popa și Vasile Negrea, nepot și unchi, șindrilari din tată în fiu, sunt protagoniștii acestei penultime călătorii sonore din mini-seria de povești din Roșia Montană realizată de Hildegard Ignătescu:

🎼Mulțumim, Nightlosers, pentru minunăția de acorduri muzicale care ne-au însoțit în această aventură! 🙂

________________

EPISODUL 5 – ÎN LOC DE CONCLUZII

Am ajuns la finalul unei călătorii sonore inedite pentru proiectul nostru, pentru care trebuie să îi mulțumim lui Hildegard Ignătescu – mini-seria de 5 episoade a podcastului nostru a trecut, rând pe rând, în revistă detalii mai puțin cunoscute despre Adoptă o Casă la Roșia Montană, punând accent pe oamenii cu care lucrăm, pe meșteșugurile pe care ne dorim să le ținem în viață, pe casele și poveștile lor, pe atmosfera fabuloasă pe care doar Roșia Montană ne-o poate prilejui, pe viitorul pe care îndrăznim să ni-l imaginăm, fiecare, pentru acest loc.

 

Am primit și noi, echipa de proiect, alături de prietenii, voluntarii și colaboratorii noștri, o întrebare: Cum vezi viitorul Roșiei Montane?  A fost momentul în care am tras aer în piept și ne-am îngăduit să facem o pauză de visare. Cât potențial fantastic are acest loc, câți oameni minunați, câte șanse și câte speranțe… a fost un exercițiu util, care ne va mobiliza pe viitor chiar mai tare. Un exercițiu pe care i-l datorăm prietenei noastre, Hildegard Ignătescu.

🎼  🎼  🎼  Le mulțumim colaboratorilor ei și artiștilor care și-au dar acordul ca muzica lor să ne însoțească și să ne anime această călătorie în 5 episoade: Luna Amară,  The Mono Jacks, Nightlosers, Nico de Transilvania, Elenei Mîndru Turunen și lui Tuomas Turunen.

🎧  Vă mulțumim și vouă, celor care ați stat în acest an cu sufletul și… urechile 😀 lângă noi.

Să ne revedem sănătoși la anul!

________________

Mulțumim AFCN pentru sprijinul acordat în realizarea acestui podcast!

Cum mă implic?