Podcast 2020/2021

Podcast – ediția 2021

Revenim în acest an cu noi episoade în cadrul podcast-ului nostru, realizat și acum tot în colaborare cu Hildegard Ignătescu, o prezență deja obișnuită în programul nostru. Mai jos regăsiți, pe măsură ce vor fi încărcate, cele 5 episoade din acest an, iar mai jos, puteți asculta și materialele realizate în 2020.
Disponibil pe YOUTUBE și SPOTIFY.

____________________________________

EPISODUL 4 – Narcisa și Petrea, șindrilari

Anul acesta, Petrea s-a întors la Roșia Montană la Zilele Patrimoniului, de data aceasta însoțit și de soția sa, Narcisa. O femeie prietenoasă și caldă, cu un zâmbet larg pe chip, se uită de pe margini la felul în care lucrează și explică soțul ei procesul tradițional al fabricării șindrilei. Această meserie necesită o cunoaștere și o înțelegere aparte a lemnului care poate fi așezat pe casă. Petrea ne explică în ce mod se alege lemnul, fiindcă nu orice material poate ține loc de acoperiș. Invită privitorii să ia parte la acest proces. Mai timizi sau mai curajoși, dar toți vizibil emoționați, câțiva voluntari se anunță și reușesc să scoata miezul din plăcile de lemn de brad aduse de șindrilar, pentru a face șanțul subțire și calculat al șindrilei.

Băieți și fete deopotrivă s-au așezat pe scaunul de mezdrit și nu mică ne-a fost tuturor surpriza să aflăm că și femeile pot face șindrilă, la fel ca bărbații, fiindca Narcisa lucrează cot la cot cu soțul ei. Ne povestește cum s-a apucat de această meserie ușor neobișnuită pentru femei și cum a fost privită de comunitate.

Petrea și Narcisa nu fac doar o meserie minunată, un meșteșug delicat și solicitant. De ani buni deja, prin parteneriatul și prietenia pe care au legat-o cu organizatorii Adoptă o casă, ei și-au asumat o misiune la fel de frumoasă: aceea de fi mereu la o întrebare distanță de cei care vor să afle despre șindrilă. Participă cu entuziasm deja de 10 ani în Roșia Montană la ateliere demonstrative și susțin și această componentă deosebit de importantă a muncii de recuperare a patrimoniului: cea educativă, didactică adresată participanților veniți din domenii profesionale asociate restaurării, și de popularizare către publicul larg, curios, dornic să afle și să încerce. Și, trebuie să spunem, această componentă este esențială atunci când vorbim de practici, tehnici, meșteșuguri care sunt în pericol de a pierde lupta cu materialele noi, ieftine și la îndemână.

Așa se explică poate faptul că deși Șindrila e pe cale de dispariție, interesul pentru acest meșteșug este din ce în ce mai mare. Dacă nu credeți, haideți la Rosia Montană, unde cu ajutorul programului Adoptă O Casă puteți să-i cunoașteți pe ultimii meșteri locali și, deopotrivă, să luați parte la acest proces excepțional de salvare și conservare a patrimoniului material și imaterial, parte a identității noastre.

Podcast realizat de Hildegard Ignătescu.

Mulțumim, AFCN, petru sprijin! 🙂

______________

EPISODUL 3 – Trei Fierari
O mică fierărie pe o coastră de deal în Roșia Montană. Nu ai zice, la prima vedere, dar e ca o mică mașină a timpului. Te ia, pe nebănuite și te duce înapoi în epoci în care fierul ieșea din mâna omului, nu de pe raftul magazinului de bricolaj. Când de nicovala aceea masivă depindeau zeci de îndeletniciri, una mai importantă ca alta. Fierăria călătoare are o povestea plină de dragoste de meșteșug, iar istoria ei recentă care i-a prilejuit revenirea la viață, o face parcă chiar mai specială. A fost nevoie de multe mâini dibace și mult suflet pentru ca sufletul ei să dăinuie. De la nea Ironim – fierarul care ne-a lăsat-o în grijă, până la dl Dumitru Narița, un alt fierar, la fel de priceput și de dornic să ne spună din tainele fierăriei, aici lângă vatra ei încinsă… fiecare dintre ei au scris, cu fier înroșit, câte un capitol din existența micii fierării.

Am avut bucuria să redeschidem pentru public și anul acesta fierăria recuperată de voluntarii Adoptă o Casă. O bucurie care ne-a fost umbrită doar de vestea tristă a trecerii la cele veșnice a dlui fierar Dumitru Narița, la puțină vreme după momentul la care a fost înregistrat acest episod. Domniei sale i-l dedicăm, cu promisiunea că ne vom strădui și pe viitor să nu lăsăm meșteșugul să piară.


Mulțumim, Hildegard Ignătescu, pentru încă o călătorie sonoră minunată la Roșia Montană!
www.adoptaocasa.ro

______________

EPISODUL 2 – Zilele Patrimoniului 2021

2021 a fost un an cu multe emoții pentru Roșia Montană, cu bune și cu rele.
2021 a adus și vestea mult așteptată a includerii Sitului Istoric Minier în Lista Patrimoniului Mondial.

2021 a adus și o nouă ediție a Zilelor Patrimoniului – în variantă mai restrânsă, după un an de pauză. Știm că mulți ați fost nerăbdători să (re)vedeți Roșia Montană, așa că am pregătit un mic program pentru weekendul 13-15 august. În premieră, evenimentele au inclus și activități pregătite de participanții Școlii de vară ”Acasă la Roșia Montană”, organizată de RosiaMontana.Community, la care am fost bucuroși să fim parteneri. Așadar: tururi ghidate, ateliere demonstrative, povești în jurul focului, expoziții și proiecții de film vă așteaptă la Roșia Montană!
Care a fost atmosfera anul ăsta, aflați din al doilea episod al podcastului nostru din acest an, realizat de Hidegard Ignătescu!

 

______________

EPISODUL 1 – Care e treaba cu UNESCO?
Pentru mulți dintre noi părea un drum care nu va ajunge vreodată la liman… deși credem cu toată îndârjirea că dezvoltarea durabilă, bazată pe resursele culturale, naturale și umane ale zonei sunt cele care vor salva și regenera acest loc. Dar zeci de guverne au dat înapoi, au blocat sau s-au eschivat de la a lua decizia înțeleaptă și firească. Minunea s-a întâmplat pe 27 iulie 2021 și, cu toată așteptarea, recunoaștem că ne-a prins pe nepregătite… tocmai pentru că nu părea să se mai concretizeze vreodată.

Ce urmează, ce pași trebuie parcurși, cine sunt actorii care au un rol în valorificarea acestui nou statut, ce rol are comunitatea și cum suntem noi implicați în acest proces care poate încununa pe deplin, pe merit, valoarea reală a Roșiei Montane – toate acestea le discutăm în primul episod din 2021 al podcast-ului nostru, un material realizat în colaborare cu Hildegard Ignătescu.

Mulțumim AFCN pentru sprijin și în campania din 2021!

______________

Podcast – ediția 2020

2020 a fost un an atipic, care ne-a rezervat multe bătăi de cap, dar și multe surprize plăcute. Printre aceste surprize se numără și colaborarea cu Hildegard Ignătescu, om de radio și iubitoare de patrimoniu și de Roșia Montană 🙂

🎧  Cu mari emoții, lansăm podcast-ul pe care Hildegard îl meșterește și prin care și-a propus să spună povestea proiectului nostru în alt fel: prin detalii mai puțin cunoscute din culisele organizării Adoptă o Casă, prin portrete ale celor implicați, prin povești care creionează atmosfera în care noi ne derulăm activitatea. Puteți asculta cele 5 episoade, pe care le găsiți mai jos.

________________

EPISODUL 2 – FIERĂRIA
Cosmin Furdui vine din Câmpeni și aprinde focul în vatra bătrânei fierării din Roșia Montană. Hildegard își ia rapid carnetul de notițe și reportofonul și o ia pe deal în sus, să nu cumva să piardă nici măcar o bătaie de ciocan, nicio respirație a foalelor vechi de zeci de ani. Îl ia la întrebări pe Cosmin, pe îndelete, în timp ce el bate fierul înroșit pe nicovală.
Nicovala asta, cu tot cu fierăria care a găzduit-o, a călătorit câteva sute de kilometri, din Brașov până aici, în Roșia Montană. Zeci de ani a aparținut lui Nenea Ironim, din satul Beia, de lângă Rupea. După dispariția sa, în 2017, nicovala a tăcut. Doi ani mai târziu, fierăria a fost readusă la viață tocmai în Roșia Montană de către voluntarii Adoptă o Casă și de doi compagnoni fierari, francezi, calfe călătoare, sosiți la Roșia Montană via Țibănești.

Azi, pe nicovala noastră, Cosmin meșterește… un trandafir 🙂
🎧 Aventura fierăriei călătoare o puteți descoperi pe larg în cel de-al doilea episod al podcast-ului:

________________

EPISODUL 3 – VOLUNTARII

Sute de voluntari s-au alăturat programului Adoptă o Casă în cei 9 ani de când funcționăm în această formulă bazată pe energia și inițiativa unor oameni cărora nu li se pare prea mult să rupă câte 2 săptămâni din programul lor de vară pentru a reface, puțin câte puțin, patrimoniul valoros al Roșiei Montane. 

Din cauza contextului special, Campania 2020 nu a fost însă despre numere, ci despre nume, efort, motivație, energie, anduranță. Tocmai de aceea, ținem să îi numim pe fiecare în parte pe cei care au decis în acest an să rămână (unii chiar 6 săptămâni!) alături de noi: 

Ioana, Tudor, Patrik, Andrei, Cristi, Teofana, Bianca, Antonia, Raluca, Dragoș, Bogdan, Răzvan, Alexandra, Lucian, Bristena, Ligia, Rareș, Andi, Daniel, Mara, Maria, Cristina, Andrei, Adi, Mara, Bogdan, Laura, Ioana, Oana, Ioana. 

VĂ MULȚUMIM! 

Câțiva dintre ei au primit cu bucurie invitația lansată de Hildegard Ignătescu de a vorbi un pic despre experiența lor la Roșia Montană – unii veniți pentru prima oară, alții cu ani buni la activ alături de echipa noastră. Și pentru noi a fost o surpriză imensă să îi ascultăm vorbind despre experiența lor aici, și multe lucruri, mărturisiri, ne-au bucurat enorm și ne mobilizează pe mai departe. 

🎧  Vă invităm, așadar, să vedeți ce îi motivează și de ce vin și revin la Roșia Montană, să intrați un pic în atmosfera unei zile cât de cât tipice de lucru (dat fiind contextul special din acest an): 

________________

EPISODUL 4 – ȘINDRILARII

Șindrila nu se face nici ușor, nici repede. Am înțeles asta în cei 10 ani de când colaborăm cu meșterii șindrilari din Albac. Am avut un noroc grozav, pentru că sunt ultimii care mai fac șindrilă pe model istoric pe Valea Arieșului. Îi recomandăm cu căldură tuturor celor care restaurează clădiri istorice în zonă pentru că sunt harnici, sunt responsabili și mai sunt și foarte generoși: ne-au împărtășit cu dărnicie tainele meșteșugului lor și revin an de an la Roșia Montană pentru a le povesti și arăta și voluntarilor noștri cum stă treaba cu șindrila.

🎧  Ne-am dorit să aflați și voi, așa că episodul 4 al podcast-ului nostru le este dedicat. Petre Popa și Vasile Negrea, nepot și unchi, șindrilari din tată în fiu, sunt protagoniștii acestei penultime călătorii sonore din mini-seria de povești din Roșia Montană realizată de Hildegard Ignătescu:

🎼Mulțumim, Nightlosers, pentru minunăția de acorduri muzicale care ne-au însoțit în această aventură! 🙂

________________

EPISODUL 5 – ÎN LOC DE CONCLUZII

Am ajuns la finalul unei călătorii sonore inedite pentru proiectul nostru, pentru care trebuie să îi mulțumim lui Hildegard Ignătescu – mini-seria de 5 episoade a podcastului nostru a trecut, rând pe rând, în revistă detalii mai puțin cunoscute despre Adoptă o Casă la Roșia Montană, punând accent pe oamenii cu care lucrăm, pe meșteșugurile pe care ne dorim să le ținem în viață, pe casele și poveștile lor, pe atmosfera fabuloasă pe care doar Roșia Montană ne-o poate prilejui, pe viitorul pe care îndrăznim să ni-l imaginăm, fiecare, pentru acest loc.

 

Am primit și noi, echipa de proiect, alături de prietenii, voluntarii și colaboratorii noștri, o întrebare: Cum vezi viitorul Roșiei Montane?  A fost momentul în care am tras aer în piept și ne-am îngăduit să facem o pauză de visare. Cât potențial fantastic are acest loc, câți oameni minunați, câte șanse și câte speranțe… a fost un exercițiu util, care ne va mobiliza pe viitor chiar mai tare. Un exercițiu pe care i-l datorăm prietenei noastre, Hildegard Ignătescu.

🎼  🎼  🎼  Le mulțumim colaboratorilor ei și artiștilor care și-au dar acordul ca muzica lor să ne însoțească și să ne anime această călătorie în 5 episoade: Luna Amară,  The Mono Jacks, Nightlosers, Nico de Transilvania, Elenei Mîndru Turunen și lui Tuomas Turunen.

🎧  Vă mulțumim și vouă, celor care ați stat în acest an cu sufletul și… urechile 😀 lângă noi.

Să ne revedem sănătoși la anul!

________________

Mulțumim AFCN pentru sprijinul acordat în realizarea acestui podcast!

Cum mă implic?