Urmărește-ne pe Facebook

Zilele Patrimoniului la Roșia Montană 2017

Petrecem, și în acest an, mijlocul lui august împreună la Roșia Montană. Ne bucurăm să vă avem ca oaspeți aici, la Roșia între 12 – 15 august 🙂

Noi, voluntari ai programul Adoptă o Casă și susținători ai dezvoltării durabile a zonei, punem uneltele deoparte pentru câteva zile și vă invităm să treceți pragul Roșiei Montane. Am pregătit cinci tururi ghidate și ateliere demonstrative peste zi, iar seara, ne încălzim la povestiri la foc, alături de săteni, la o proiecție de film sau descoperim cerul înstelat al Roșiei Montane în cadrul atelierului astronomic.

Luni, 14 august 2017, marcăm din nou Watch Day Roșia Montană în cadrul Zilelor Patrimoniului, așa cum am făcut-o și în 2016. Cu această ocazie vom inaugura la Casa Parohială Unitariană (clădire inclusă în programul Adoptă o Casă) două săli expoziționale: Sala Memoriei și Sala Hărților, precum și sala intro a Centrului de Interpretare a Patrimoniului, o inițiativă susținută de Europa Nostra și Institutul Național al Patrimoniului.

Activitățile sunt dedicate tuturor celor ce vor să descopere și să redescopere Roșia Montană, dar și Corna – satul vecin – prin prisma patrimoniului și a oamenilor săi.

PROGRAM

Sâmbătă / 12.08
17:00 – Turul Satului
21:00 – Proiecţii de film

Duminică / 13.08
09:00 – Turul Bisericilor (cu participare la Slujba de Duminică).
11:00 – Turul Istoric
17:00 – Atelier de restaurare a patrimoniului – poarta casei tradiționale din Țarina
21:00 – Cerul Roșiei Montane (atelier de astronomie)

Luni / 14.08 – Watch Day
05:00 – Turul Fotografic, răsăritul în Roșia Montană
11:00 – Turul Panoramic
17:00 – Atelier de albinărit
19:00 – WatchDay – Roșia Montană Mining Landscape în Lista Worlds Monuments Watch 2017 / Inaugurare Centru de Interpretare a Patrimoniului din Roșia Montană (Casa Parohială Unitariană) *
21:00 – Povestiri în jurul focului

Marți / 15.08
11:00 – Turul Monumentelor Naturale – traseu unicat **

***

* Peisajul cultural al Roșiei Montane este inclus pentru doi ani în Lista Watch a World Monuments Fund, care reprezintă o chemare la un efort coordonat pentru a promova dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane, totodată o chemare la continuarea procesului de punere în valoare a patrimoniului său bogat. Mai multe detalii despre această inițiativă: AICI.
** Plecarea în toate tururile ghidate se face din Piața Centrala. Drumețiile și atelierele de albinărit și astronomie sunt organizate de Prietenii Roșiei Montane /  www.vizitatirosiamontana.ro

***

Programul Adoptă o Casă este inițiat de asociațiile ALBURNUS MAIOR și ARA, cu sprijin din partea Uniunii Arhitecților din România, a Ordinului Arhitecților din România și a Administrației Fondului Cultural Național.

www.adoptaocasa.ro

***

Vă așteptăm cu drag la Roșia Montană!

Cum mă implic?