Urmărește-ne pe Facebook

Adoptă o casă la final de 2016

Roșia Montană / 7 noiembrie 2016

Campania 2016 a proiectului Adoptă o Casă la Roșia Montană s-a încheiat

Asociațiile Alburnus Maior și ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) anunță închiderea campaniei de lucrări de restaurare și recuperare a caselor valoroase de la Roșia Montană pentru anul 2016. Programul ”Adoptă o Casă” a început în 2012 prin inițierea activităților de intervenție la clădiri aflate în proprietatea comunității locale, iar în cei 4 ani am avut bucuria să lucrăm cu peste 150 de voluntari sosiți la Roșia Montană din toate colțurile lumii.

Campania 2016 a continuat lucrările din anii trecuți, au fost continuate 6 șantiere de lucrări la care au participat peste 100 de voluntari, meșteri și membrii ai comunității locale, cărora le mulțumim. Vom reveni în curând cu un raport detaliat asupra lucărilor efectuate, precum și cu propunerile pentru Campania 2017. Puteți contribui în continuare printr-o donație la activitățile de restaurare pentru Campania 2017  aici: www.adoptaocasa.ro/doneaza/doneaza-bani.

Screen Shot 2016-07-30 at 13.31.33

Tot anul acesta am inaugurat și Săptămâna Patrimoniului –  eveniment care ne-am dori să devină tradiție la Roșia Montană – o perioadă în care ne reunim toți cei care punem umărul, după posibilități, la reclădirea acestui loc și la renașterea sa bazată pe resursele sale inepuizabile: patrimoniul și comunitatea. La prima ediție, între 8 și 15 august, peste 200 de persoane s-au bucurat de ateliere demonstrative, proiecții și tururi ghidate, discuții pe teme de patrimoniu.

Activitățile din acest an au fost sprijinite financiar prin donațiile susținătorilor programului nostru, precum și de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și OAR (Ordinul Arhitecților din România).

Săptămâna patrimoniuluila Roșia Montană (3)

 

Mulțumim tuturor celor care au participat voluntar la lucrările din acest an, donatorilor individuali și finanțatorilor care au sprijinit și în 2016 programul Adoptă o Casă!

Revenim cât de curând cu noutăți despre ce urmează pentru 2017 🙂

Echipa Adoptă o Casă
www.adoptaocasa.ro
contact@adoptaocasa.ro

***

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţiitradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilorşi al societăţii.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaşterea şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.
Mai multe detalii aici: www.adoptaocasa.ro/despre-program
Donații: www.adoptaocasa.ro/doneaza/doneaza-bani

***

 

Cum mă implic?