Urmărește-ne pe Facebook

Zilele Patrimoniului la Roșia Montană / 2021

2021 a fost un an cu multe emoții pentru Roșia Montană, cu bune și cu rele.
2021 a adus și vestea mult așteptată a includerii Sitului Istoric Minier în Lista Patrimoniului Mondial. 2021 aduce și o nouă ediție a Zilelor Patrimoniului – în variantă mai restrânsă, după un an de pauză. Știm că sunteți nerăbdători să (re)vedeți Roșia Montană, așa că am pregătit un mic program pentru weekendul 13-15 august. În premieră, evenimentele includ activități pregătite de participanții Școlii de vară ”Acasă la Roșia Montană”, organizată de RosiaMontana.Community, la care am fost bucuroși să fim parteneri. Așadar: tururi ghidate, ateliere demonstrative, povești în jurul focului, expoziții și proiecții de film vă așteaptă la Roșia Montană!

____________________________________

► VINERI 13 august
14:00 – 16:00 – Turul centrului istoric, cu Prietenii Roșiei Montane / plecare din piața centrală. La tur pot participa și persoane cu mobilitate redusă.
16:00 – 19:00 – Atelier de fierărie, la Fierăria Adoptă o Casă / plecare din piața centrală.
20:00 – Roșia Montană în UNESCO: ce urmează, cum putem contribui fiecare? punem țara la cale alături de localnici, parteneri, organizații și vizitatori.
21:00 – Proiecție de film (Planeta Petrila, r: Andrei Dăscălescu, 2016) & foc de tabără / părculețul din centrul istoric. (ora poate suporta modificări, în funcție de durata discuțiilor programate la ora 20:00).
____________________________________

► SÂMBĂTĂ 14 august
05.00 – Tur fotografic la răsărit cu Prietenii Roșiei Montane / plecare din piața centrală. Recomandat celor deprinși cu muntele.
08.00 – Înviorarea de dimineață / în părculețul din centrul istoric
09:00 – ”Roșia Montană la viitor” – tur ghidat oferit de absolvenții Școlii de vară ”Acasă la Roșia Montană” / plecare din piața centrală.
13:00 – Vernisajul expoziției ”Meșteșuguri” / pivnița casei parohiale unitariene.
14:00 – Atelier de demonstrativ – realizarea șindrilei / curtea casei parohiale unitariene.
17:00 – Vernisajul expoziției Roșia Montană ALIVE – expoziție cu fotografii ale absolvenților Școlii de vară ”Acasă la Roșia Montană”
18:00 – Brunch, muzică și voie bună / părculețul din centrul istoric / eveniment organizat de absolvenții Școlii de vară ”Acasă la Roșia Montană” dedicată adolescenților și tinerilor din Roșia Montană și localitățile învecinate.
18:00 – 20:00 – Colțul Copiilor / Citim povești celor mici – cu Larisa Cherechianu.
21:00 – Proiecție de film (Holy Father, r: Andrei Dăscălescu, 2020) & foc de tabără / părculețul din centrul istoric.
____________________________________

► DUMINICĂ 15 august
06.00 – Turul crestelor Roșiei Montane în pas de alergare / plecare din piața centrală. Recomandat celor deprinși cu muntele.
08:00 – Turul Bisericilor cu Prietenii Roșiei Montane / plecare din piața centrală.
11:00 – Atelier de tăblițe cerate – în curtea casei parohiale unitariene.

___________

► Organizatori:
Asociaţia ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie], prin programul Adoptă o Casă la Roşia Montană
RoșiaMontana.Community – Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial
Prietenii Roșiei Montane

► Programul Adoptă o Casă se derulează în acest an cu sprijin financiar oferit de AFCN / Administrația Fondului Cultural Național, iar activitățile Școlii de Vară ARA sunt susținute de Ordinul Arhitecților din România, prin programul dedicat școlilor de vară, derulat în parteneriat cu Prince’s Foundation.

*

Toate evenimentele sunt organizate în regim de voluntariat, iar invitații participă pro-bono.

**
Intrarea la toate activitățile este liberă. Donațiile sunt binevenite 🙂

***

Dacă doriți să sprijiniți printr-o donație organizarea și realizarea acestui eveniment sau a acțiunilor de restaurare pe care le derulăm în Roșia Montană, o puteți face în contul Asociaţiei ARA [ Arhitectură. Restaurare. Arheologie], deschis la BCR, sucursala Romană: RO37 RNCB 0484 1592 1710 0001.

Vă așteptăm!

Cum mă implic?