Voluntariat în timp de pandemie – reportaj ProTV

Săptămâna trecută am fost vizitați, aici în Roșia Montană, de echipa PRO TV, interesată de motivele pentru care cei care participă la Adoptă o Casă la Roşia Montană au ales să se implice în activități de voluntariat chiar și pe timp de pandemie. 

În Munții Apuseni, zeci de voluntari au ales și în acest an să muncească pentru a readuce la viață locuinţele vechi, folosind numai materiale tradiționale.

Proiectul „Adoptă o casă” a fost inițiat în urmă cu opt ani de o asociație din București, din dorința de a salva clădirile tradiționale din localitatea minieră Roşia Montană.

Dornici să ajute, voluntari din toată țara au ales să meargă la Roșia Montană pentru a duce mai departe un proiect, care își propune să reabiliteze casele de patrimoniu din mica localitate minieră.

Pe Antonia, în vârstă de 23 de ani, venită din București, am găsit-o la lucru în timp ce curăța un perete de tencuială veche.

Antonia Panaitescu, voluntar București: „Cred că este important să ne implicăm direct în salvarea patrimoniului și cunoașterea comunității. Pentru mine, personal, cred că voluntariatul este forma ideală a învăța lucruri noi.”

Tudor este student la arhitectură, vine de patru ani la Roșia Montană și pune umărul la salvarea caselor vechi. Nu a lipsit nici anul acesta, deși e nevoie de măsuri speciale în contexul pandemiei.

Tudor Rusu, voluntar București: „Tot ce este legat de restaurare, de la tencuieli, la lucrat cu lemnul, cu piatră și, din nou, asta e interesant, că treci prin toate materialele și prin toate tehnicile.”

Rareș, în vârstă de 22 de ani, a venit pentru prima dată ca voluntar la Roșia Montană. L-am găsit în timp ce lucra la reabilitarea Bisericii Unitariene din localitate.

Rareș Toma, voluntar București: „Noi, aici, restaurăm tencuiala de la Biserica Unitariană din Roșia Montană. După ce am stat atâtea luni în casă ne-a plăcut gândul de a veni aici. Știam că o să fim în siguranță.”

Anul acesta, măsurile impuse sunt foarte riguroase, iar voluntarii lucrează în echipe mici pentru a respecta distanțarea socială.

Cum mă implic?