#podcast Episodul 2 – Fierăria

 

Cosmin Furdui vine din Câmpeni și aprinde focul în vatra bătrânei fierării din Roșia Montană. Hildegard își ia rapid carnetul de notițe și reportofonul și o ia pe deal în sus, să nu cumva să piardă nici măcar o bătaie de ciocan, nicio respirație a foalelor vechi de zeci de ani. Îl ia la întrebări pe Cosmin, pe îndelete, în timp ce el bate fierul înroșit pe nicovală. 

Nicovala asta, cu tot cu fierăria care a găzduit-o, a călătorit câteva sute de kilometri, din Brașov până aici, în Roșia Montană. Zeci de ani a aparținut lui Nenea Ironim, din satul Beia, de lângă Rupea. După dispariția sa, în 2017, nicovala a tăcut. Doi ani mai târziu, fierăria a fost readusă la viață tocmai în Roșia Montană de către voluntarii Adoptă o Casă și de doi compagnoni fierari, francezi, calfe călătoare, sosiți la Roșia Montană via Țibănești.

Azi, pe nicovala noastră, Cosmin meșterește… un trandafir 🙂

🎧 Aventura fierăriei călătoare o puteți descoperi pe larg în cel de-al doilea episod al podcast-ului realizat de Hildegard Ignătescu:

❤️ Mulțumim Hildegard, ție și colaboratorilor tăi, precum și prietenilor de la Luna Amară, în special lui Mihnea Blidariu (și el fierar amator!), pentru dreptul de a folosi acordurile 🎼 care ne însoțesc în aventura fierăriei călătoare.

***

 

Născut în 1927, Ironim Dracea își cumpără prima fierărie în anii 40, de la un fierar sas și o instalează în curtea casei sale din Beia, comuna Cața, județul Brașov. Fierăria funcționează zeci de ani, fără întrerupere, prin truda mâinilor lui Nenea Ironim, până cu puțin timp înainte ca acesta să se stingă, în 2017. 

Sute de ciocane, foale, clești de forme și dimensiuni diverse și alte unelte specifice păreau că și-au găsit și ele odihna odată cu dispariția creatorului lor. Însă, prin bunăvoința familiei sale, căreia îi mulțumim, și printr-un concurs neașteptat de evenimente, fierăria aceasta a ajuns la Roșia Montană, în grija noastră.

Pe larg, despre povestea lui Nenea Ironim și a moștenirii pe care am primit-o, în episodul 2 al podcastului nostru!

 

🎥 & 📸: Ioana Suceava, Laura Lazăr.

 

Cum mă implic?