Urmărește-ne pe Facebook

Albumul „Roșia Montană: O familie. Un secol. O poveste – din arhiva fotografică a familiei Bocaniciu”

 

Colecția de fotografii realizată de Silviu Bocaniciu senior și păstrată de fiul său în arhiva familiei este o importantă sursă documentară pentru perioada modernă și contemporană din istoria Roșiei Montane. O perioadă în care viața locuitorilor încă decurgea în ritmul său istoric, ritmate de activitatea minieră tradițională milenară. Un trecut în care mineritul se făcea cu unelte simple, cu cai, dar și cu mecanisme din lemn acţionate de puterea apei. O așezare străjuită de masive muntoase, împânzite de urme ale exploatărilor miniere istorice romane, medievale sau de epocă modernă. Un târg minier tradițional, punctat de accente urbane, cazinou, bănci, societăți de asigurări sau magazine cu produse occidentale. Piața centrală era animată de târguri, fanfare sau spectacole susținute de artiști celebri.

Deși este constituită ca o arhivă de familie, în care este integrat un bogat inventar de imagini ale membrilor familiei, fotograful amator Silviu Bocaniciu senior încadrează personajele în scenografia ofertantă a târgului istoric. Instalațiile tăurilor, șteampurile, fațadele construcțiilor istorice, lucrările miniere antice sunt prezențe constante în fotografiile lui Silviu Bocaniciu.

Atunci când subiectele fotografiilor sunt construcțiile, lucrările miniere sau peisajul construit al târgului, Silviu Bocaniciu senior prezintă cu claritate detaliile semnificative, așa cum numai un localnic care cunoaște istoria locului o poate face. Putem astfel înțelege mult mai bine particularitățile locale, în care predomină albul fațadelor, solzii din șindrilă ai impunătoarelor acoperișuri baroce, turnurile bisericilor, decorul urban al fațadelor din zona centrală, zonele periferice industriale tradiționale, turnurile de control ale tăurilor sau zonele de extragere a aurului.

Modul sistematic în care autorul a documentat elementele emblematice ale peisajului minier și construit prilejuiește astăzi lectura unor componente distruse în perioada comunistă. Palatul Ajtay, demolat pentru a face loc unui bloc de locuințe colective, lucrările miniere antice, medievale sau moderne din Masivul Cetate, dinamitate în perioada comunistă sau ansamblurile de șteampuri desființate începând cu naționalizarea din 1948 sunt poate cele mai relevante.

O importantă contribuție adusă receptării fotografiilor prezentate în acest album este făcută de fiul autorului, Silviu Bocaniciu junior, care completează imaginile cu relatări despre viața comunității, credințe, legende, viața de zi cu zi, evenimente comunitare importante.

Arhiva fotografică a fost descoperită în 2013 de Laura Turdean care a scanat materialele și a realizat interviurile cu dl. Silviu Bocaiciu jr. Asociația ARA a realizat în același an o primă expoziție, chiar la Roșia Montană, prilejuind astfel întorcerea familiei Bocaniciu, stabilită acum la Oradea, pe meleagurile natale. Ulterior, fotografiile au constituit subiectul unei a doua expoziții în februarie 2019, în cadrul evenimentelor organizate pentru a sărbători Ziua Roșiei Montane, la Muzeul Național al Țăranului Român, în București.

Albumul de față a fost lansat la Roșia Montană în august 2019, în cadrul Zilelor Patrimoniului, în prezența familiei autorului.

Dorim să mulțumim familiei Bocaniciu pentru sprijin și pentru deschidere. 

_______________________

Editura ARA, 2019
Editori: Claudia Apostol, Virgil Apostol
Documentare: Laura Turdean
Traducere: Gabriela Tîrlie, Cristina Lazăr
Grafică și tehnoredactare: Ioana Suceava, Carmen-Ligia Poară
Tipărit de: Pro Editură și Tipografie, București

_______________________

Albumul poate fi comandat la adresa editura@simpara.ro
Preț 50 lei + taxe curier 

Fondurile obținute din vânzarea albumului vor fi redirecționate către activitățile de conservare a patrimoniului derulate de Asociația ARA prin programul Adoptă o Casă la Roșia Montană. 

***

Publicație apărută cu sprijinul
Ordinului Arhitecților din România
prin Timbrul Arhitecturii.

 

Cum mă implic?