Urmărește-ne pe Facebook

Expoziția ”O tăbliță cerată de la Roșia Montană”

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei și Asociaţia ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie] vă invită să vizitați expoziția O tăbliță cerată de la Roșia Montană, deschisă până la finalul lunii august.

Expoziția, vernisată marți, 7 august, este dedicată tăbliței cerate aflate în patrimoniul muzeului clujean. Este vorba de două dintre ”foile” unui triptic, descoperite în galeria Sfânta Ecaterina în 1855, reprezentând un contract de împrumut încheiat la Deusara, în data de 20 iunie 162.
Accesul este gratuit.

Evenimentul este o primă acțiune dedicată acestui tip de exponat. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei mai pregătește, de data aceasta pentru vizitatorii Roșiei Montane care vor participa pe 18 august la Zilele Patrimoniului la Roșia Montană / 15-19 august 2018*, un atelier care își propune să pună la dispoziția publicului larg, indiferent de vârstă, informații despre tăblițele cerate, despre felul în care erau realizate și despre cum scriau cei care locuiau aceste meleaguri în perioada romană.

* Zilele Patrimoniului la Roșia Montană este un eveniment organizat anual de voluntarii Asociației ARA în colaborare cu organizații și cetățeni implicați în protejarea patrimoniului și susținerea dezvoltării durabile a Roșiei Montane. Pe lângă tururi ghidate, expoziții și proiecții de filme documentare, organizatorii pregătesc pentru cei ce vor vizita Roșia Montană în perioada 15-19 august o serie de ateliere tematice, printre care și cel dedicat tăblițelor cerate, realizat în colaborare și cu participarea Muzeului Național de istorie a Transilvaniei.
Programul complet al evenimentului aici: http://bit.do/ZilelePatrimoniului2018

Foto: Maximilian Jositz.

***

Toate activitățile dedicate Roșiei Montană derulate de Asociația ARA în 2018 se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului: programul de voluntariat Adoptă o CasăZilele Patrimoniului, și expoziția O tăbliță cerată de la Roșia Montană.

Cum mă implic?